Menu

Wat de meeste mensen niet weten over een tachograaf

Als chauffeur is het belangrijk om te weten hoe je een tachograaf moet uitlezen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er meer is dan alleen het uitlezen van de rij-en rusttijden. In deze blog bespreken we de belangrijkste zaken die nog niet bekend zijn bij de meeste chauffeurs.

Snelheidsbegrenzer

Het uitlezen van de tachograaf geeft niet alleen informatie over de rij- en rusttijden, maar ook over de snelheid van het voertuig. Wanneer je de snelheidsbegrenzer hebt geïnstalleerd in het voertuig, kun je via de tachograaf bepalen of deze juist is ingesteld of niet. Dit is belangrijk, omdat het voorkomt dat de chauffeur te hard rijdt en daarmee boetes riskeert.

Voertuigdata

De tachograaf geeft veel belangrijke informatie over het voertuig zelf, zoals de kilometerstand, het brandstofverbruik en de werking van de motor. Door regelmatig de data van de tachograaf uit te lezen, kun je erachter komen of het voertuig goed onderhouden wordt en of er eventuele problemen zijn.

Aanrijdingen

De tachograaf kan ook gebruikt worden om te achterhalen wat er precies gebeurd is bij een aanrijding. Door het analyseren van de data, kan er vastgesteld worden wat de snelheid was van het voertuig tijdens het ongeval, en of er eventueel andere factoren waren die bijgedragen hebben aan de aanrijding. Dit kan enorm helpen bij het bepalen van de schuldvraag.

Training

Tot slot kan de tachograaf een nuttig hulpmiddel zijn bij het trainen van nieuwe chauffeurs. Door de data van de tachograaf uit te lezen, kan er inzichtelijk gemaakt worden welke fouten de chauffeur maakt tijdens het rijden. Hierdoor kun je gerichtere trainingen geven en zo de veiligheid op de weg verbeteren.

Conclusie

Het uitlezen van de tachograaf is dus niet alleen belangrijk om de rij- en rusttijden bij te houden, maar biedt ook veel andere voordelen voor chauffeurs. Van het bijhouden van de snelheid tot het in kaart brengen van de voertuigdata, de tachograaf is een veelzijdig instrument dat bijdraagt aan de veiligheid en efficiëntie op de weg. We hopen dat deze blog nuttig is geweest en dat je nu een beter begrip hebt van de mogelijkheden van de tachograaf. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op: https://fleetgo.nl/.