Menu

De rol van de radiateur voor je auto

Een goed functionerend koelsysteem is van groot belang voor de prestaties van de motor van je auto. De radiateur speelt een erg grote rol in dit systeem. Het is dan vanzelfsprekend ook belangrijk om deze goed te blijven onderhouden, waarvoor het ook handig is om te weten hoe deze precies werkt.

Het koelsysteem van de motor

De motor van een auto moet op de juiste temperatuur blijven, anders dit leiden tot oververhitting en uiteindelijk zelfs tot schade aan de motor. Daarvoor dient dus het koelsysteem: het zorgt voor de optimale temperatuur van de motor. De radiateur is een belangrijk onderdeel van dit koelsysteem, en werkt samen met componenten als de waterpomp, thermostaat en koelvloeistof.

Werking van de radiateur

De radiateur werkt als een warmtewisselaar. Over het algemeen bestaat een radiateur uit dunne metalen buizen, die ook wel koelribben worden genoemd. Deze zijn aan beide zijden met een tank verbonden. Vanuit de motor komt er warme koelvloeistof de radiateur binnen, waar het door de dunne buisjes stroomt. Tussen de buisjes zitten lamellen, waardoor het koeloppervlak vergroot wordt. De rijwind zorgt er vervolgens voor dat de koelvloeistof afkoelt.  

Veelvoorkomende problemen met de radiateur

Er zijn verschillende problemen die kunnen optreden met de radiateur, waarvan lekkage het vaakst voorkomt. Dit komt vooral voor wanneer een radiateur ouder en roestig is. De belangrijkste oorzaak is steenslag. Een lekkage in het koelsysteem kun je merken aan een plasje koelvloeistof onder de auto. Daarnaast kan een radiateur verstopt komen te raken, door bijvoorbeeld insecten en ander vuil en stof uit de lucht. Dit belemmert de luchtstroom en vermindert de koelcapaciteit. Tenslotte kan er corrosie optreden als de koelvloeistof niet regelmatig wordt vervangen.

Onderhoudstips voor de radiateur

Het makkelijkste, maar ook het belangrijkste, om zelf te checken is het niveau van de koelvloeistof. Dit moet regelmatig gebeuren, het liefst maandelijks. Bij verstopping van de radiateur kun je hem zelf proberen schoon te maken. Maar let op: dit kan alleen als de radiateur is afgekoeld én moet niet met een harde borstel gedaan worden, omdat je dan een lekkage kan creëren. Wanneer je een lekkage hebt gevonden in de radiateur, kan je proberen er afdichtmiddel in te doen. Dit is echter vaak een tijdelijke oplossing, en zal de radiateur later alsnog vervangen moeten worden. In dat geval kan het voordelig zijn om een radiateur online te bestellen, omdat dit flink in kosten kan schelen.